tag:blogger.com,1999:blog-6805020199324226893.post2527260514467733423..comments2023-04-16T23:31:42.608+02:00Comments on Zjeść Poznań: BOCUSE D'OR EUROPE 2010 - degustacja przedkonkursowaZjeść Poznańhttp://www.blogger.com/profile/17164516266349628777noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-6805020199324226893.post-46803919220597099362010-07-16T16:18:06.351+02:002010-07-16T16:18:06.351+02:00Sosa, pozostaje nam zatem rozesłać wici i popytać ...Sosa, pozostaje nam zatem rozesłać wici i popytać o film wśród znajomych - niestety nie mieliśmy okazji go zobaczyć - festiwal w Malcie jakoś nam umknął. Dziękujemy jednak za sporą porcję niezwykle ciekawych informacji. <br /><br />Jeżeli chodzi o degustację, to zostaliśmy na nią zaproszeni przez Pana Jakuba Pindycha z Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (ze względu na prowadzony przez nas blog). Razem z nami degustowali jednak laureaci konkursu zorganizowanego przez miasto Poznań. Zachęcamy zatem do śledzenia informacji na stronie Gastromaniacy.pl i pozdrawiamy Cię serdecznie :)Zjeść Poznańhttps://www.blogger.com/profile/17164516266349628777noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6805020199324226893.post-66863454445845655582010-07-16T15:40:21.754+02:002010-07-16T15:40:21.754+02:00Polecam film "Kurczak, ryba i krab królwski&q...Polecam film "Kurczak, ryba i krab królwski" jeśli jeszcze go nie widzieliscie. Pokazuje od kuchni zmagania reprezentacji Hiszpanii startującej w tym konkursie - swego czasu film był prezentowany na festiwalu filmów hiszpańskich w naszym kinie Malta. Ukazane są zmagania kucharzy z czasem, składnikami, potrawami, uwagami jury, widać jakie to jest wyczerpujące i stresogenne, tym bardziej ze cały proces wymyslania, próbowania i zmieniania menu trwa kilka - kilkanaście miesięcy. <br />Co mnie w tym filmie uderzyło to brak naturalności serwowanych potraw. Na przygotowanie dwóch potraw mają kilkanaście godzin i w tym czasie wiele skladników sie marynuje, później np paruje, później np mrozi, później jeszcze cos, wszystko w wymyślnych formach, naczyniach, a to tylko po to by np uzyskać cieniutką warstewkę delikatnego zielonego ogórka, którego kolor owszem ożywi kompozycję dania, ale gdzie sie podzieje smak i jakiekolwiek witaminy, aromaty? <br />Takie są moje wrażenia po filmie - oczywiście nie wiem jak to faktycznie smakuje, te wiedze posiadacie Wy:)<br />Super, że mieliście okazję uczestniczyć w części takiego procesu tworzenia kulinarnych arcydzieł i super ze Polska ma okazję na tym polu zaistnieć. Hmm.. czy każdy śmiertelnik przy odrobinie szczęścia może się załapać na taką degustację, czy macie "swoje kanały"?<br />Pozdrawiam i regularnie tu zaglądamSosahttps://www.blogger.com/profile/00205097272848052695noreply@blogger.com