wtorek, 7 sierpnia 2012

Kino Kulinarne podczas Festiwalu TRANSATLANTYK w Poznaniu – KONKURS (rozstrzygnięty)

Od 15 do 22 sierpnia 2012 r. w Poznaniu odbywać się będzie Międzynarodowy Festiwal Filmu i Muzyki TRANSATLANTYK podczas którego  po raz drugi zaprezentowany zostanie cykl Kina Kulinarnego. Jak twierdzi dyrektor Festiwalu - „Osią idei Kina Kulinarnego jest dostrzeżenie analogii pomiędzy sztuką filmową – obrazem i muzyką, a procesem kulinarnej kreacji, zaś kluczem jest odbiór angażujący absolutnie wszystkie zmysły. Pytania zadawane na ekranie chcemy utrwalić wyjątkowym doznaniem, zapisać na zawsze w pamięci naszych gości”. W trakcie Festiwalu w Multikinie 51 wyświetlonych zostanie pięć biletowanych, „kulinarnych” pokazów filmowych. Bilety w cenie 120 zł za pokaz (dostępne na ebilet.pl) uprawniają również do udziału w składającej się z czterech dań kolacji, która odbędzie się w restauracji IBB Andersia Hotel.



W programie Kina Kulinarnego zaprezentowanych zostanie pięć filmów:

„Mugaritz B.S.O.”

Mugaritz jest nazwą restauracji, znajdującej się w miejscowości Errenteria w Kraju Basków, nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin, a w 2011 roku wybranej przez magazyn „Restaurant” na trzecią najlepszą restaurację świata. Ale „Mugaritz” to też tytuł zaskakującego projektu muzyczno-kulinarnego, na pomysł którego wpadli w 2011 roku Andoni Luis Aduriz, szef kuchni, wraz z baskijskim muzykiem eksperymentalnym i multiinstrumentalistą, Felipe Ugarte. „Opowiem ci wszystkie historie: dlaczego, po co, kiedy, jak - by można było je zmieszać z uczuciami, jakie wywołują w kontekście zmysłów, struktur... I wtedy może da się to przekształcić w temat muzyczny?” - mówi w pewnym momencie Aduriz do Ugarte, streszczając tym samym idée fixe filmu: połączenie kuchni z muzyką, określenie doświadczenia jedzenia językiem muzyki.

„Oma & Bella”

Bella i Regina, dwie Żydówki, dwie wiekowe przyjaciółki mieszkają razem w Berlinie, dokąd trafiły po wojnie. Chodzą do fryzjera, grają w karty, zaglądają do ulubionej knajpki na piwo lub kieliszek wina, oglądają seriale, ale przede wszystkim gotują. Reżyserka filmu, wnuczka Reginy portretuje bohaterki podczas ich codzienności, gotowania, snucia opowieści z przeszłości, ukazując ich wielki apetyt na życie.

„Joyful Reunion”

Film Tsao Jui-yuan jest opowieścią o rodzinie, o kuchni i o miłości. Chińsko-tajwańska komedia ze szczyptą melodramatu ma także swój podtekst polityczny, w końcu cała historia koncentruje się wokół powrotu z Tajwanu do rodzinnego chińskiego Hangzhou szalonej cioteczki Apple. Jej pojawienie się narobi sporo zamieszania w rodzinie Tanga, szanowanego szefa kuchni i właściciela wspaniałej wegetariańskiej restauracji w Hangzhou, która ma zostać właśnie zamknięta.

„Jerusalem on a plate”

Film Jamesa Nutta przez jedzenie opowiada o kulturze, na którą składa się – tak, jak na tutejszą kuchnię- niezliczona ilość wpływów: z Europy Wschodniej i Południowej, z Afryki Północnej, z krajów Arabskich. Dotyka też polityki, choćby dyskutując o pochodzeniu prawdziwego humusu, czy wówczas, gdy zagląda do prowadzonej przez arabsko-żydowską parę restauracyjki, gdzie przy jednym stole zasiadają Palestyńczycy i Żydzi. – Trudno to sobie wyobrazić, ale ta dwójka przekroczyła totalne tabu – podkreśla Ottolenghi. Bo w Jerozolimie widać, jak na talerzu, że nic tak nie dzieli ludzi, jak religia i polityka i nic tak nie łączy ich, jak jedzenie.

„Entre les Bras”

W 2009 roku Michel Bras, zdobywca trzech gwiazdek Michelina,  postanowił przekazać prowadzenie swojej legendarnej restauracji na południu Francji synowi. Lacoste przez rok obserwował z kamerą, jak Sébastien, który przez piętnaście lat pracował z ojcem, przygotowuje się do przejęcia lokalu. To rzecz o relacji mistrz-uczeń, ale i ojciec-syn. O cichej rywalizacji i o ambicjach. Ale też o tym, czym jest kulinarna tradycja, o tym, jakim bywa wsparciem i obciążeniem. Mieszkający od pokoleń w regionie Aubrac kulinarni geniusze z rodziny Bras, zawsze wykorzystywali lokalne, sezonowe produkty (film dzieli się zresztą na cztery części odpowiadające porom roku). To z tutejszych grzybów, warzyw, owoców, kwiatów i ziół, wyczarowują swoje wyrafinowane, niepodrabialne dania, które na talerzu wyglądają, niczym przepiękne obrazy (porównanie do Cezanne’a jest jak najbardziej na miejscu). Czy można zmienić coś co jest doskonałe? Czy w kuchni niezbędne są pokoleniowe rewolucje? A może sens tkwi w zachowaniu ducha legendarnego miejsca i potraw? Z takimi pytaniami mierzy się  Sébastien, podczas, gdy jego ojciec zagląda mu przez ramię, krytykuje i jakoś nie kwapi się do zdjęcia fartucha. „Jeśli przestanę chodzić na targ, to będzie mój koniec. Będę martwy” – wyznaje szczerze do kamery. 

KONKURS


Nagrodą w naszym konkursie jest podwójne zaproszenie na pokaz filmu "Joyful Reunion" (19.08) oraz towarzyszącą mu kolację tematyczną, na którą składać się będą takie specjały jak:

- młode sałaty, zioła, warzywa z letnią truflą.,
- pomidor malinowy, kalarepa z pieprzem syczuańskim,
- jajko kury zielononóżki, młoda marchew z emulsją estragonową,
- twarożek, konfitura z węgierek i czekolada.

Wszystkich chętnych, którzy chcieliby wziąć udział w kulinarnym seansie i kolacji zapraszamy do zabawy. Wystarczy odpowiedzieć na trzy poniższe pytania, a następnie mieć odrobinę szczęścia w losowaniu:

1. Kto jest twórcą i dyrektorem Festiwalu Transatlantyk?
2. Kto będzie autorem dań, które będą towarzyszyć tegorocznym pokazom kulinarnym?
3. We współpracy z którym europejskim festiwalem przygotowywana jest sekcja Kina Kulinarnego?

Odpowiedzi wraz z Waszym imieniem i nazwiskiem (tylko do wiadomości naszej i organizatorów festiwalu) oraz nickiem (opublikujemy go w komentarzu informującym o wygranej), prosimy przesłać e-mailem na adres: zjescpoznan@gmail.com do piątku, 10 sierpnia 2012 r., do godz. 12.00. Wyniki losowania spośród tych, którzy prawidłowo odpowiedzą na wszystkie trzy pytania, ogłosimy tego samego dnia  do godz. 16:00.

Bookmark and Share

1 komentarz:

Zjeść Poznań pisze...

Dziś szczęście uśmiechnęło się do Maricen!

Zwyciężczyni gratulujemy wygranej, serdecznie przy tym dziękując wszystkim uczestnikom za udział w zabawie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...